Natuur & Recreatie

 


Ammerstol, Bergambacht en Berkenwoude liggen midden in Natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard, een oase van rust. In dit prachtige polderlandschap zijn volop mogelijkheden om te recreëren en te genieten van de landelijke en karakteristieke Zuid-Hollandse natuur.

Fietsend of wandelend genieten van de Krimpenerwaard. Bij de VVV's zijn prachtige routes verkrijgbaar die u voeren u langs de mooiste plekjes natuur én cultuur. De elkaar kruisende en aanvullende routes bieden u bovendien alle vrijheid om uw eigen traject uit te stippelen. Wandelen van knooppunt naar knooppunt kan via het wandelroutenetwerk Krimpenerwaard

 

www.vvvgroenehart.nl
www.vvvschoonhoven.nl
www.recreatiegebied-krimpenerwaard.nl
www.recreatiezuidholland.nl
Wandelroutenetwerk Krimpenerwaard
Kaart wandelroutenetwerk Krimpenerwaard

 

De Zwanebloem
Door de hele website heen, en ook in andere uitingen van de gemeente Bergambacht, komt u de Zwanebloem tegen. Bergambacht en de Zwanebloem, die hebben iets met elkaar. Dit mooie bloempje groeit tegenwoordig gelukkig weer overal langs onze slootkanten. Maar begin jaren '90 was dat wel Zwanebloemanders. De kwaliteit van het water was toen zeer slecht. Daardoor kwam de Zwanebloem nog maar sporadisch voor in de polder. Samen met acht organisaties, waaronder het Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard, het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden, WLTO en de provincie Zuid-Holland heeft  Bergambacht van 1995 tot 2002 intensief samengewerkt om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Dit project was erg succesvol. De waterflora- en fauna is inmiddels een stuk gezonder. Bewijs daarvan zijn het beduidend meer voorkomen van waterplanten als krabbescheer en blaasjeskruid. Deze waren nagenoeg verdwenen. Maar het fraaiste bewijs vinden wij  toch wel de Zwanebloem. 

Kunst en Cultuur 
Ook op het gebied van Kunst en Cultuur kunt u uw hart ophalen in en rond de gemeente Bergambacht. Op de website www.kunstwaard.nl vindt u uitgebreide informatie over kunst en cultuur in de Krimpenerwaard. Naast een lijst met namen en adressen van kunstenaars, vindt u hier onder andere informatie over tentoonstellingen, exposities, workshops, de Polderdichters en diverse bands en verenigingen. Op de Activiteitenkalender vindt u een actuele lijst met leuke culturele activiteiten binnen de Krimpenerwaard.  

Ammerstol heeft een eigen website met veel informatie over de kern en een eigen evenementenkalender, kijkt u op www.ammerstol.org